Social
Rectorul UTCN a participat la primul Forum European de Inovare din Silicon Valley, la invitația comisarului european Mariya Gabriel

La începutul lunii martie 2023, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), profesorul Vasile Topac, a participat la primul Forum European de Inovare din Silicon Valley, la invitația comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. Evenimentul a avut loc în perioada 5-6 martie și a reunit reprezentanți ai universităților, mediului de afaceri și cercetători din întreaga Europă.
Participarea la eveniment a fost o oportunitate importantă pentru reprezentanții UTCN de a-și împărtăși experiența și de a-și face cunoscută universitatea într-unul dintre cele mai importante centre de inovare din lume. Pe lângă întâlnirile și discuțiile cu reprezentanți ai altor universități și companii, profesorul Topac a prezentat și proiectele și inovațiile dezvoltate la UTCN.
Subiecte abordate la Forumul European de Inovare
Forumul European de Inovare a avut ca scop dezbaterea subiectelor de interes pentru mediul academic și de afaceri din Europa, precum și crearea de parteneriate pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare și inovare.
Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului se numără: transformarea digitală și impactul acesteia asupra economiei și societății, noile tehnologii în domeniul inteligenței artificiale, inovațiile în sectorul energiei și a mobilității, precum și finanțarea și sprijinul acordat inovării și cercetării.
Proiectele UTCN prezentate la Forumul European de Inovare
Profesorul Vasile Topac a prezentat la Forumul European de Inovare proiectele dezvoltate de UTCN în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor digitale. Printre acestea se numără proiectele de cercetare în domeniul inteligenței artificiale și al prelucrării datelor, precum și dezvoltarea platformelor digitale pentru educație și cercetare.
De asemenea, UTCN a prezentat și proiectul de cercetare în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice, care a fost finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea de tehnologii și soluții pentru creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon în sectorul energetic.