Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Vortexul polar pune stăpânire pe vreme: Ce înseamnă asta pentru Florii?

Published

on

Ciclonul Mathis aduce ploi abundente în sudul țării, cu șanse mari să se transforme în lapoviță și chiar ninsoare în zonele montane, potrivit declarațiilor meteorologului Iris Răducanu de la ANM. De asemenea, o masă de aer rece se apropie și va cuprinde țara, ceea ce va duce la scăderea temperaturilor.

În timp ce luni, temperaturile în sudul teritoriului se vor situa în jurul valorilor normale pentru această perioadă (11 grade în depresiunile din estul Transilvaniei până la 17 grade în sud), marți se așteaptă temperaturi mult mai scăzute, de maxim 13-14 grade Celsius.

În plus, chiar de Florii, cel mai optimist scenariu al ANM nu prevede temperaturi mai mari de 15 grade. Acestea fiind spuse, meteorologii avertizează că începând de săptămâna viitoare, vremea se va răci semnificativ.

Zonele joase din România, inclusiv Banat, Crișana, Transilvania și Moldova, se pregătesc să primească precipitații începând de marți, care se vor transforma în lapoviță și ninsoare, în timp ce la munte ninge deja consistent. În sudul țării, se așteaptă ploi torențiale, în timp ce în restul țării vântul puternic va accentua senzația de frig.

Conform ANM, temperaturile vor fi mult mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă, cu o diferență de 10-15 grade. „Marți, ne așteptăm la maxime de doar 2-10 grade Celsius și, poate, miercuri să nu depășim 7-8 grade. Temperaturile nocturne vor scădea și ele, dar norii vor preveni o scădere drastică a valorilor de temperatură”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

În zonele de nord și centrale ale țării, temperaturile pot ajunge chiar și la valori în jurul zero grade. Conducătorul de la ANM a mai avertizat că vremea capricioasă se va menține și în săptămânile următoare.

Vremea se schimbă radical în România, cu lapovițe și ninsori așteptate în multe zone ale țării, în special în jumătatea de nord. Fenomenele cele mai severe sunt așteptate să înceapă de la mijlocul acestei nopți și să dureze până spre mijlocul zilei de miercuri. Aceste precipitații vor fi însoțite de o acumulare importantă de precipitații, ceea ce poate duce la probleme de inundații, avertizează hidrologii.

Cerul va fi mai mult noros în această perioadă, iar temperaturile vor scădea, deși nu foarte mult în timpul nopții, dar vor fi valori negative în mai multe regiuni ale țării, în special în partea de nord, centru și vest.

Această masă de aer rece este periculoasă pentru livezi și pentru ceea ce a început să crească, iar prognozele nu sunt foarte optimiste pentru întreaga săptămână. Pot apărea înghețuri la sol. În Europa, mare parte a continentului este afectată de această masă de aer rece, iar România nu face excepție.

Pentru a evita inundațiile cauzate de topirea stratului de zăpadă și acumularea de apă în urma precipitațiilor, recomandăm atât autorităților cât și populației să fie atente la avertizările hidrologilor.

Alerte meteo, inclusiv de tip cod roșu, au fost emise deja de către meteorologi din opt țări. Vortexul polar se va extinde asupra vestului, centrului, sudului și estului continentului începând din această noapte.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *