Conecteaza-te cu noi

Educatie

De la Reforma la Universitate: Istoria primei școli românești din Cluj

Published

on

Scoala romaneasca este o parte importanta a istoriei si culturii Romaniei, iar Clujul este un oras cu o traditie academica veche si bogata. Primele scoli din Cluj au jucat un rol important in dezvoltarea educatiei romanesti si in promovarea limbii si culturii romanesti in Transilvania.

In secolul al XVI-lea, in timpul Reformei, a fost infiintata prima scoala latina din Cluj, care aveau ca scop educarea tinerilor in spiritul valorilor protestante. Aceasta scoala a fost urmata de alte institutii educationale care au promovat invatatura si cultura romaneasca. In 1607 a fost infiintata Scoala Greco-Catolica de la Cluj, care a fost una dintre primele institutii educationale romanesti din Transilvania. Scoala a fost fondata de un grup de preoti greco-catolici, care doreau sa ofere educatie in limba romana si sa promoveze cultura nationala.

In timpul secolului al XVIII-lea, scoala romaneasca a continuat sa se dezvolte in Cluj. In 1754, la initiativa lui Petru Maior, a fost infiintata Scoala Gimnaziala Greco-Catolica din Cluj, care a fost una dintre primele institutii educationale din Transilvania care a promovat invatatura si cultura romaneasca. Cine a inventat scoala? Scoala a fost recunoscuta oficial de autoritatile imperiale austriece in 1787, iar in 1802 a fost transformat in liceu, cunoscut astazi sub numele de Liceul Teologic Greco-Catolic.

In acelasi timp, au fost fondate si alte scoli in Cluj, care au promovat limba si cultura romaneasca. In 1772 a fost infiintata Scoala Elementara Romaneasca din Cluj, care a fost una dintre primele scoli publice romanesti din Transilvania. Scoala a fost fondata cu sprijinul episcopului greco-catolic din Cluj si a functionat timp de peste 50 de ani. In 1816 a fost infiintata Academia Teologica Greco-Catolica din Cluj, care a fost una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior din Transilvania.

In perioada interbelica, scoala romaneasca din Cluj a continuat sa se dezvolte. In 1919 a fost infiintata Universitatea din Cluj, care a devenit una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania. In cadrul universitatii s-au infiintat si facultati care au promovat limba si cultura romaneasca, precum Facultatea de Litere si Istorie sau Facultatea de Teologie Ortodoxa.

In concluzie, primele scoli din Cluj au jucat un rol important in dezvoltarea educatiei romanesti si in promovarea limbii si culturii romanesti in Transilvania. Aceste institutii educationale au fost infiintate in contextul luptei pentru afirmarea identitatii si culturii romanesti in Transilvania.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *