Economie
Prețurile imobiliare supraevaluate în România: Analiști financiari avertizează că deprecierea leului și inflația medie de 8,6% vor afecta piața în următoarele luni

Imobiliare supraevaluate și inflație de 8,62%: Analiza CFA România dezvăluie deprecierea leului și îngrijorarea experților financiari.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut cu 9,9 puncte în februarie, dar majoritatea analiștilor anticipă o depreciere a leului față de euro, peste 5 lei, și o rată a inflației de 8,62% în următoarele 12 luni, conform Asociației CFA România.
Reducerea prețurilor energiei și creșterea economică, dar și deprecierea leului: Indicatorul de Încredere al CFA România înregistrează o creștere semnificativă în luna februarie. Potrivit vicepreședintelui CFA România, Adrian Codîrlașu, știrile pozitive despre reducerea prețurilor la energie și revizuirea în creștere a proiecțiilor de creștere economică au condus la o creștere a indicatorului în luna februarie, cu ambele componente înregistrând o creștere semnificativă.
De asemenea, scăderea prețurilor la energie a dus la o reducere a anticipațiilor inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni. Cu toate acestea, majoritatea participanților la sondajul CFA România (81%) anticipează o depreciere a leului față de euro în următoarele 12 luni, iar valoarea medie anticipată pentru orizontul de 12 luni este de 5,0390 lei pentru un euro, conform analizei Asociației.
Asociaţia CFA România a realizat un sondaj lunar prin intermediul căruia a analizat opinia experţilor financiari cu privire la evoluţia economică a României în următoarele 12 luni. Conform rezultatelor, 52% dintre participanţi anticipează o stabilitate a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, în timp ce 43% dintre aceştia anticipează o scădere a acestora. În plus, 62% dintre experţii financiari consideră că preţurile actuale ale proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate, iar 33% dintre aceştia consideră că sunt corect evaluate.
În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat din acest an, valoarea medie a anticipaţiilor a urcat la 5,1%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior la 2,4%. De asemenea, datoria publică în PIB este anticipată să crească la 57% în următoarele 12 luni. Participanţii la sondaj sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
Sondajul este realizat lunar de peste 11 ani şi reprezintă un indicator important al opiniei experţilor financiari cu privire la activitatea economică din România.