Conecteaza-te cu noi

Economie

Judeţele din România cu cele mai mari creşteri salariale în 2022. Clujul nu face parte din top

Published

on

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar și raportate de Mediafax, județele cu cele mai mari creșteri salariale în 2022 sunt Gorj, Brăila și Covasna.

În decembrie 2022, județul Gorj a înregistrat cea mai mare creștere a salariului mediu net, cu 24% față de decembrie 2021, ajungând la 4.230 de lei. În Brăila, salariul mediu al angajaților a crescut cu 21% în aceeași perioadă, ajungând la peste 3.500 de lei, în timp ce în Covasna salariile au crescut cu 19%, ajungând la aproape 3.700 de lei net.

Clujul se numără printre județele care au depășit salariul mediu net pe economie în decembrie 2022. Cu toate acestea, valoarea salariilor din aceste județe nu a atins nivelul salariului mediu net pe economie, care a ajuns la aproape 4.400 de lei net la finalul anului trecut.

În total, doar cinci județe din România au reușit să depășească acest nivel în decembrie 2022, și anume Sibiu, Ilfov, Timiș, Cluj și municipiul București. Pe de altă parte, județele Hunedoara și Botoșani, ambele cu o creștere de 5%, și Tulcea, cu o creștere de 6%, au avut cele mai mici creșteri ale salariului mediu net în decembrie 2022.

Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanță în resurse umane BPI România, susține că harta creșterilor salariale se suprapune cu harta investițiilor și a zonelor cu dezvoltare accelerată. Aceste zone includ marile centre urbane și zonele lor limitrofe, cum ar fi București-Ilfov și Cluj, care se bucură de o explozie economică greu de gestionat din perspectivă salarială, precum și Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu și Oradea. În afara acestor zone, există o piață a muncii tensionată, dar mai puțini investitori și o concurență mai puțin acerbă.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *