Economie
Impactul pozitiv al unui proiect de lege inedit: Fiscul ar putea recupera cotizațiile pentru pensii pentru anumiți români

Un proiect de lege discutat în Senat ar putea permite unor cetățeni români aflați la vârsta de pensionare să primească înapoi banii plătiți în contul pensiei, în cazuri speciale. Acest lucru se aplică în special celor care au ajuns la vârsta de pensionare, dar nu au atins stagiul minim de cotizare, dar au efectuat plăți regulate de-a lungul timpului.
În plus, proiectul de lege abordează și cazul decesului unui contribuabil înainte de a fi ajuns la vârsta de pensionare. În această situație, sumele plătite în contul pensiei pot fi transferate către moștenitorii legali ai acestuia, conform proiectului de lege aflat în dezbatere la Senat.
În esență, proiectul de lege are ca scop restituirea contribuțiilor individuale de asigurări sociale către asigurații sistemului public de pensii în cazul în care aceștia nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a primi pensia.
Potrivit propunerii legislative, valorile contribuțiilor plătite de asigurați pot fi returnate în următoarele situații:
- la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă asiguratul nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;
- în cazul decesului asiguratului înainte de a împlini vârsta standard de pensionare.
Stagiul minim de cotizare prevăzut de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și, de principiu, de 63 de ani pentru femei, urmând să fie atinsă treptat prin eșalonare până în anul 2030. În general, acest proiect de lege vizează restituirea contribuțiilor de asigurări sociale în cazul în care acestea nu pot fi valorificate pentru a obține pensia, în conformitate cu cerințele legale.
Calculul contribuțiilor de asigurări achitate de români în timpul muncii va fi realizat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), conform proiectului aflat la Senat. În plus, proiectul prevede că suma de bani ce urmează să fie restituită românilor va fi actualizată cu rata inflației.
Restituirea contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii se va face prin intermediul agențiilor județene ale Fiscului. Inițiatorii proiectului menționează că această procedură se aplică și în cazul în care cetățenii români au lucrat pe teritoriul altor state și nu îndeplinesc condițiile legale pentru plata pensiei.
Pentru a putea fi implementat, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.
Recalcularea pensiei, subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de către români prin depunerea unei solicitări și alături de câteva acte necesare, pentru a obține un nou calcul al drepturilor de pensie.
Această procedură poate fi efectuată în cazul celor care au realizat stagiu de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar și pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Este important de menționat că, după realizarea oricărui stagiu de cotizare de minimum 12 luni, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie, acesta fiind un drept al oricărui român.
Un factor esențial în calculul pensiei îl reprezintă vechimea în muncă. Din fericire, acum este posibilă verificarea acesteia și online.
Pentru a afla ce vechime aveți, trebuie să aveți în primul rând un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Generarea acestuia necesită completarea unui formular cu datele personale, cum ar fi numele, prenumele, CNP-ul, adresa de e-mail și domiciliul, precum și actul de identitate.