Conecteaza-te cu noi

Cultura

Societatea Culturală „Avram Iancu” solicită reinstalarea statuii Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță pe soclu

Published

on

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România solicită Primăriei Cluj-Napoca refacerea amplasamentului grupului statuar Școala Ardeleană în forma sa inițială. Comunitatea este indignată de modul în care monumentele Școala Ardeleană și Emil Racoviță au fost neglijate în cadrul proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și cere factorilor de decizie implicați în aprobarea proiectului să arate respectul cuvenit pentru corifeii Școlii Ardelene și pentru monumentul creat de artistul Romulus Ladea. Prin intermediul unui comunicat de presă, societatea a exprimat tristețea față de batjocorirea monumentelor și a cerut Primăriei Cluj-Napoca să ia măsurile necesare pentru a restabili statuia și bustul în locul lor de drept.

Reprezentanții Societății Avram Iancu transmit că ansamblul monumentului Școala Ardeleană este format dintr-o compoziție complexă care include pasajul de acces, blocul prismatic cu inscripție, cele două trepte de acces, postamentul grupului statuar și contextul vegetal cu spațiul verde și brazii care îl înconjurau. Această compoziție a fost proiectată special pentru a se potrivi cu monumentul și a devenit, în timp, un simbol vizual important pentru Universitatea clujeană, orașul și cultura românească din Transilvania. Ansamblul face corp comun cu monumentul și este esențial pentru reprezentarea completă a istoriei și culturii românești. De aceea, Societatea Avram Iancu cere autorităților să acorde atenția cuvenită acestui ansamblu și să-l păstreze în forma sa inițială, pentru a continua să reprezinte simbolul cultural și istoric important pe care l-a devenit.

Statuia sfintei Maria a fost ridicată în anul 1744 la cererea guvernatorului Anton Kornis, care reprezenta Imperiul Habsburgic. Sculptată în stil baroc de către artistul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789), statuia a devenit un simbol al dominației Habsburgice în Cluj-Napoca.

În acest context, considerăm că soluția propusă de echipa de proiectanți condusă de Makalic Arnold Erno este lipsită de respect față de comunitatea românească din Cluj-Napoca, degradantă pentru simbolurile identitare românești și șovină ca atitudine și concepție.

Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să examineze aceste aspecte negative ale proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și să găsească soluții tehnice pentru a pune în valoare cele două statui care reprezintă simboluri ale identității românești a orașului și a Transilvaniei.

Atragem atenția Primăriei Cluj-Napoca și Direcției de Cultură a Județului Cluj că aceasta este a doua încercare de minimalizare a simbolurilor comunității românești din Cluj-Napoca, după tentativa de înlăturare a monumentului Crucii de pe Cetățuie.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *