Conecteaza-te cu noi

Cultura

Buna Vestire: Istoria sărbătorii, tradiții și obiceiuri în popor

Published

on

Astăzi, pe 25 martie, creștinii ortodocși prăznuiesc Buna Vestire sau Blagoveștenia, sărbătoarea în care se celebrează momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște un fiu, Iisus Hristos. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale creștinismului ortodox, însă ce se știe despre istoria și semnificația acestei sărbători, precum și despre tradițiile și obiceiurile care încă se păstrează în popor?

Istoria sărbătorii

Buna Vestire are o istorie îndelungată, începând cu anul 431, când a fost recunoscută oficial ca sărbătoare creștină. Potrivit tradiției, pe 25 martie a avut loc momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște un fiu, Iisus Hristos. De asemenea, în tradiția populară, această zi este asociată cu începutul primăverii și cu momentul în care natura se trezește la viață după lunga iarnă.

Semnificația sărbătorii

Buna Vestire este sărbătoarea prin care se celebrează momentul în care Fecioara Maria a acceptat voința divină de a naște pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Această sărbătoare reprezintă o declarație de credință a creștinilor în nașterea Mântuitorului și în misiunea sa pe pământ. De asemenea, această sărbătoare marchează și începutul perioadei de 40 de zile de post, cunoscută sub numele de Postul Mare.

Tradiții și obiceiuri în popor

În tradiția populară, Buna Vestire este asociată cu momentul în care păsările se întorc din călătoriile lor și cu momentul în care natura se trezește la viață. De asemenea, în această zi se spune că nu este bine să muncești sau să pleci în călătorie, deoarece se consideră că ești expus ghinionului. De asemenea, în unele zone, se obișnuiește ca fetele nemăritate să se spele pe față cu rouă, pentru a fi frumoase și sănătoase tot anul.

În ceea ce privește tradițiile religioase, în această zi se oficiază slujba Vecerniei și se fac închinăciuni în fața icoanei Maicii Domnului.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *