Conecteaza-te cu noi

Administratie

Traseul metroului din Cluj și costurile. SIMULARE VIDEO

Published

on

Proiectul metroului din Cluj-Napoca face un pas important, deoarece a fost desemnat câștigătorul licitației. După ce perioada de contestații a expirat și contractul a fost semnat, proiectarea și execuția lucrărilor vor putea începe.

Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia – Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a câștigat licitația deschisă pentru proiectarea și execuția infrastructurii, calea de rulare, finisajelor, sistemelor de instalații, automatizarea traficului și racordarea la alimentarea cu energie electrică pentru Magistrala I a metroului din Cluj.

Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia – Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a depus o ofertă financiară de 9.059.483.352,07 lei fără TVA pentru proiectul metroului din Cluj-Napoca, ceea ce reprezintă o valoare mai mică decât cea estimată, de 9.064.456.067 lei fără TVA. În ceea ce privește punctajul obținut, componenta financiară a obținut un punctaj maxim de 55 puncte, iar componenta tehnică a obținut 36,25 puncte din 45 puncte disponibile.

În total, Asocierea a obținut 91,25 puncte din 100 puncte disponibile. Valoarea estimată totală pentru realizarea proiectului este de 9.064.456.067 lei fără TVA, iar aceasta include valoarea estimată a lucrărilor de execuție de 8.666.341.418,31 lei fără TVA și valoarea estimată a serviciilor de proiectare, monitorizare, studii de teren, expertizare tehnică și asistență tehnică în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor, în sumă de 398.114.648,69 lei fără TVA.

În urma licitației deschise cu obiectul „Proiectare și execuție lucrări de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj„, Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 9.059.483.352,07 lei fără TVA, obținând un total de 91,25 puncte din 100 puncte posibile.

Durata totală a contractului este de 96 de luni, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 28.10.2022, la care s-au depus două oferte din partea următoarelor asocieri:

  1. Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A, care a câștigat licitația;
  2. Asocierea S.C. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. – S.C. TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S.

Asocierea câștigătoare a avut proiecte notabile, cum ar fi construirea sistemului feroviar de transport public Istanbul Otogar-Bağcılar, executarea lucrărilor electromecanice și livrarea vehiculelor, proiectarea și construirea liniei de metrou a II-a din Varșovia de la stația „Rondo Daszynskiego” până la stația „Dworzec Wilenski”, precum și proiectarea și construcția a liniei de metrou II din Varșovia – etapa 2 a tronsonului de vest de la tunelul din spatele stației C06 „Ksicia Janusza” până la șinele de cale ferată din spatele stației C04.

Istoricul procedurii de licitație: Licitația deschisă a fost organizată pe baza anunțului de participare cu numărul CN 1040395/16.03.2022, care a avut ca obiect „Proiectare și executare a lucrărilor de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare a traficului, racordare la alimentarea cu energie electrică a obiectivului de investiții Magistrala I de metrou Cluj”. Conform documentației de atribuire, activitățile principale sunt proiectarea și executarea lucrărilor de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizarea traficului și racordarea la alimentarea cu energie electrică a obiectivului de investiție MAGISTRALA I DE METROU CLUJ. Aceste lucrări vor permite punerea în funcțiune a întregii linii de metrou și a echipamentelor necesare.

Magistrala I de metrou Cluj este o linie ușoară de metrou cu o lungime de 21,03 km, care are 19 stații subterane și un depou suprateran. Linia folosește tehnologia „rail” de șină de cale ferată și are o capacitate nominală/maximă de transport la un interval de 90 secunde: 15.200/21.600 de pasageri/oră și sens (40 de trenuri/oră și sens).

Etapele pregătitoare ale licitației

În urma Acordului de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluare strategică adecvată pentru proiectul de investiții „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida” – nr. 188.108/04.04.2019, aprobat prin HCL 1099/19.12.2018, UAT-urile implicate (Municipiul Cluj-Napoca, Comuna Florești, Comuna Gilău, Comuna Apahida, Comuna Baciu, Comuna Jucu și Comuna Bonțida) au convenit să realizeze în parteneriat studiile SPF, SF și de mediu pentru proiect, alocând fonduri pentru evaluarea fezabilității transportului urban de călători tip metrou.

În aprilie 2020, a fost încheiat un contract cu o echipă de proiectanți și consultanți cu experiență în proiecte de transport, condusă de SWS Engineering SpA, pentru a efectua studiile. În octombrie 2021, Studiul de Fezabilitate a fost finalizat, iar indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Magistrala I de metrou Cluj au fost aprobați prin HG 1288/28.12.2021. În octombrie 2022, a fost emisă Hotărârea nr. 1245 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Tren metropolitan Gilău-Floreşti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Traseul Magistralei I de metrou ușor începe din zona nouă de locuințe din Florești și are o lungime totală de 21,8 km, cuprinzând 17 stații. Primele trei stații deservesc zonele de locuințe cu densitate medie din Florești, în timp ce stațiile 4 și 5 deservesc zone multifuncționale în plină dezvoltare, care se dezvoltă în jurul ancorelor viitorului spital regional de urgență și respectiv centrului comercial Vivo. Stațiile 6, 7 și 8 deservesc cartierul Mănăștur, care este cea mai densă zonă de locuințe din oraș.

Linia de metrou continuă pe magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului, până la Piața Mărăști. De aici, o ramură a liniei se îndreaptă spre zona industrială B-dul Muncii, asigurând și o legătură cu calea ferată și viitorul serviciu de tren metropolitan. O altă ramură servește cartierele Gheorgheni și Sopor, unde este amplasat și Depoul suprateran.

Linia de metrou este în întregime subterană, cu excepția racordului de tranziție de lângă depou, iar aceasta oferă o soluție rapidă, eficientă și ecologică pentru transportul urban de călători în Cluj-Napoca.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *