Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Un buletin romanesc = 2.000 de euro - Politia Romana - Falsificare
Jo 13 dec 2007 11:21:40 +0200


Un buletin romanesc = 2.000 de euro - Politia Romana - Falsificare
O carte de identitate emisa de autoritatile romane a ajuns sa coste nici mai mult, nici mai putin decat 2.000 de euro.

O carte de identitate emisa de autoritatile romane a ajuns sa coste nici mai mult, nici mai putin decat 2.000 de euro. Pretul e impus pe piata neagra de falsificatori profesionisti, la serviciile carora apeleaza mai ales turci si moldoveni de peste Prut.
Cand, acum un an, Romania a fost primita in Europa, infractorii autohtoni si-au frecat mainile de bucurie. Si nu neaparat ca in drumul lor spre Occident nu mai era nici o opreliste, ci pentru ca se prefigura o noua afacere: 'buletinul'. Interlopii au simtit imediat ca perioada 'batranului' pasaport - si el traficat cu simt de raspundere - a apus si s-au reprofilat. In bucatica de plastic cu tricolor si fotografie au vazut imediat o sursa de imens profit si s-au organizat. Dupa schimburi de experienta cu mafiotii bulgari si sarbi, 'tatici' in domeniu, ai nostri
s-au dotat cu aparatura performanta (scanere, tusuri fluorescente, comparatoare, video, lumini spectrale, programe speciale), au invatat elementele de siguranta ale buletinului, au confectionat matrite si s-au pus pe treaba.

Asa se face ca nu trece o zi fara ca, la granita, politisti de frontiera romani sa nu aiba de-a face cu cineva care vrea sa iasa din tara cu un buletin fals romanesc. 'De obicei e vorba de cetateni turci, moldoveni, ucraineni sau asiatici care au nevoie de viza pentru a merge in Europa. Chiar daca pot face inchisoare, ei tot risca sa treaca granita cu carti de identitate false', a declarat inspector Fabian Badila, seful biroului de presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF).

Pornind de la sutele de cazuri depistate in vami, ofiterii sub acoperire de la 'Frontiera' au aflat ca asemenea acte se pot obtine contra sumei de 2.000 de euro la Chisinau, la Sofia si chiar in Romania, undeva in vestul tarii. 'Cartea de identitate este foarte usor de falsificat pentru ca este un document neasigurat. Spre norocul nostru, inca deosebim falsurile, cat de bune ar fi, de documentele originale', a spus comisar-sef Constantin Paveliuc, seful serviciului criminalistic din IGPF.
500 carti de identitate false in 9 luni

Politistii de frontiera au descoperit, in primele noua luni ale acestui an, 505 persoane care au intentionat sa iasa din Romania cu carti de identitate false. Cele mai multe incercari de trecere a granitei cu acte false s-au inregistrat pe frontiera de vest a Romaniei (judetele Arad, Bihor si Satu Mare). In aceeasi perioada au fost prinsi si 1.549 de cetateni care au folosit pasapoarte false.


Sursa : stiri.zoot - Politia Romana


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Un buletin romanesc = 2.000 de euro - Politia Romana - Falsificare
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti