Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:„Piratii“ de soft isi asteapta sentinta - Stiri albastre
Jo 22 mar 2007 11:21:23 +0200


Piraterie - Stiri albastre
Stiri albastre - Doi fosti studenti ai Universitatii „Babes-Bolyai“ sint cercetati penal pentru infractiuni la legea drepturilor de autor.

Doi fosti studenti ai Universitatii „Babes-Bolyai“ sint cercetati penal pentru infractiuni la legea drepturilor de autor. Prejudiciul stabilit de anchetatori se ridica la aproape 2 miliarde de lei vechi. Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Cluj lucreaza, de la inceputul anului, la alte 80 de cauze si au dat solutii procedurale in 48 de dosare ce vizeaza aceasta infractiune.


Arhiva de CD-uri in camin

Impotriva lui Ioan Stoia si Iosif Antoniu Lengyel, absolventi ai UBB, specializarile Istorie Germana, respectiv Matematica-Informatica, a inceput urmarirea penala in octombrie 2004 pentru mai multe infractiuni ce privesc legea drepturilor de autor. In urma unui control efectuat de politisti, in camera lor din caminul XVI din Hasdeu a fost gasita o adevarata arhiva care insuma 682 de CD-uri cu filme, jocuri pe calculator si muzica. La audieri, Ioan Stoia a recunoscut ca obisnuia sa inchirieze inca din 2002 filme pentru 24 de ore contra a 10.000 de lei vechi. Pretul de vinzare al unui CD cu filme era pe atunci 20.000 de lei vechi. Celuilalt coleg de camera si de „afacere" politistii i-au ridicat calculatorul personal care continea peste 30 de programe fara licenta. Prin utilizarea acestor softuri, anchetatorii au stabilit ca au fost aduse prejudicii grave firmelor Microsoft, Adobe Systems Inc., precum si Macromedia Inc.

Prejudiciu de aproape 2 miliarde ROL

Ambii absolventi ai UBB si-au recunoscut vina si asteapta acum ca Justitia sa-si spuna cuvintul. In cazul lui Stoia, prejudiciul creat se ridica la peste 1.600.000.000 de lei vechi, in vreme ce Lengyel a adus daune de aproape 150 de milioane de lei vechi. Pina la urmatoarea infatisare in cazul lor, respectiv 17 aprilie, cei doi sint cercetati in stare de libertate. Aceasta este singura cauza penala in domeniul infractiunilor la legea drepturilor de autor pe rolul Tribunalului Cluj in acest an.

Zeci de dosare in lucru

Potrivit purtatoarei de cuvint a Parchetului de pe linga Tribunalul Cluj, Violeta Treistaru, „exista sute de dosare referitoare la infractiuni la legea drepturilor de autor la Tribunalul Cluj". Ponderea persoanelor care sint trimise in judecata pentru astfel de infractiuni este foarte mica. „De obicei, in astfel de cazuri se dicteaza sanctiuni administrative", povesteste Treistaru.

Risca inchisoarea!

In acest an, la nivelul judetului Cluj au fost 80 de cauze in lucru, dintre care pina in prezent au fost solutionate doar 48, in cele mai multe cazuri dispunindu-se scoaterea invinuitilor de sub urmarirea penala. De asemenea, au fost date si mai multe solutii procedurale, deoarece sint persoane care-si achita anumite obligatii si, astfel, intra in legalitate. Potrivit legii 285/2004, persoanele care pun la dispozitia populatiei produse purtatoare de drepturi de autor, precum filme, jocuri sau muzica, risca inchisoarea intre 1 si 4 ani sau amenzi cuprinse intre 2.500 si 40.000 de lei.


Monitorul de Cluj - Piraterie


Trimite o felicitare : Felicitari


Jocuri : TotalGames


Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti