Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Bunicul intemnitat, nepotul sef peste inchisoarea din Gherla
Jo 14 feb 2008 08:03:05 +0200


Penitenciarul din Gherla
Director in penitenciarul in care bunicul sau a fost detinut politic!

La citeva decenii dupa ce bunicul a facut ani grei de inchisoare politica la Gherla, nepotul a ajuns director al penitenciarului. Eroul dramaticei povesti este Vasile Pop, bunicul directorului cu acelasi nume al Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta Gherla (PRMSG).

"A cazut nevinovat"

Foto Diana Sandor

Vasile Pop a descoperit in arhivele penitenciarului pe care il conduce actele ce atesta suferintele pe care le-a indurat la Gherla bunicul sau
Intr-un birou simplu, cu vedere la zidurile inchisorii, pe care multi o stiu din memoriile cutremuratoare ale unor Nicolae Steinhardt sau Vasile Voiculescu, directorul Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta relateaza calm si asezat, uneori cu emotie in glas, povestea bunicului sau, om simplu din satul lui Pintea, prins in viltoarea represiunii comuniste, intemnitat la Gherla si prigonit apoi ani in sir dupa eliberare. "Nu mai traieste, din pacate, a murit in 1979. Il chema Vasile Pop, ca pe mine...", isi incepe povestea directorul. Totul a inceput in satul Maguaja – comuna clujeana Chiuiesti –, sat de granita intre Cluj si judetele Maramures, Salaj si Bistrita, cunoscut mai ales pentru ca acolo a trait si faimosul haiduc Pintea. "Bunicul n-a facut politica, n-a facut nimic, a cazut nevinovat, cum obisnuia sa spuna mai tirziu. Avind niste pamint si mai multe oi, statea cu ele la pasune si pe acolo treceau ba cei care se opuneau regimului si desfasurau activitati cu mina armata, adica erau fugiti si urmariti, ba trupele de securitate. La un moment dat, dupa ce au cazut fugarii, s-a aflat ca si el a facut parte dintre cei care le mai dadea de mincare", relateaza Pop. Pentru ca a auzit ca incepusera sa il caute, dupa ce rezistenta din Muntii Tiblesului a fost infrinta, a fugit si el de acasa. "Zona fiind foarte salbatica, era usor sa dispara, imediat se anuntau, se vedea de departe cind veneau oameni straini prin sat si disparea. E o zona acolo ca in povesti, chiar si acum. S-a ascuns vreo 3 ani si apoi l-au prins intr-o moara in timp ce dormea si l-au inconjurat. In sat la noi tot la a patra acasa erau oameni care se opuneau regimului. Multi au fost ucisi", isi aminteste Pop. Bunicul sau a primit apoi 5 ani de inchisoare. Avea 45 de ani si a stat la Gherla intre 1950-1955. Tatal directorului de la Gherla, Ioan Pop, abia se casatorise si era in armata in momentul cind a fost prins tatal sau.

17 ani departe de casa

Cind Vasile Pop, bunicul, a venit inapoi, deja avea nepoti. "In casa la noi nici unul n-a fost membru de partid, eu am fost primul, toti aveau ceva impotriva regimului", isi aminteste directorul. Desi nu a facut parte din nici un partid, politicianul preferat al bunicului era Iuliu Maniu. Era curios de cele ce se petreceau in lume. "Imi spunea cintece de unde a facut armata, din Bucovina si Cernauti, mereu a dorit sa mai vada o data locurile acelea si mereu a nutrit ca ele sa fie din nou parte a Romaniei. Isi dorea sa fac armata si sa ajung caporal, asa cum a fost si el. Am ajuns caporal, apoi chiar ofiter. Cred ca nu ar putea concepe sa stie ca sint acum director al Penitenciarului", mai spune Pop. Bunicul lui invatase carte in armata, stia sa scrie si sa citeasca, dar nu avea acte care sa dovedeasca aceasta. "A facut si razboiul, a luptat la Cotul Donului, a venit inapoi si a facut inchisoare, in total vreo 17 ani n-a stat pe acasa", adauga directorul.

A invatat carte de la colegii de celula

Despre cele povestite de bunicul lui dupa iesirea din inchisoare, Pop isi aminteste ca ii descria celula, care avea un loc la perete unde mai puteau vorbi intre ei, ii spunea cum faceau cu rindul la geam ca poata respira aer curat de afara. Vasile Pop i-a mai povestit nepotului sau despre lipsa WC-urilor, inlocuite cu tinete pe care apoi erau nevoiti sa le transporte tot ei. "Imi zicea ca a stat cu generali in camera, cu oameni care in vechiul regim erau floarea intelectualitatii. A invatat multe in penitenciar. Nu stia de poeti, de cultura, de matematica. Era acolo unul care, ca sa treaca timpul mai repede, ii invata pe ceilalti mai nestiutori de carte cum sa socoteasca si multe altele. M-a invatat si pe mine lucruri de astea cind eram mic", dezvaluie Vasile Pop nepotul.

A murit la turma CAP-ului

"Si bunicul credea in Dumnezeu, insa bunica era foarte credincioasa. Nu au fost dintre cei care cred tot ce se spune la biserica. Avea o vorba, ca daca ar mai veni o data Dumnezeu pe pamint, popii l-ar omori. Nu stiu cum a indurat bunica, eram prea mic sa inteleg. Am fost saraci si nu stiam de ce. Mie unuia mi se parea normal. Tata nu putea sa se angajeze decit la mina, mama era casnica. Ca ei au fost sute si mii...", considera directorul.
Bunicul a murit in '79, in urma unui stop cardiac. "A cazut unde i-a fost lui mai drag, la oi. Numai ca acum nu mai era turma lui, ci a CAP-ului", mai adauga Pop, cu tristete. Maguaja are aproximativ 455 de locuitori si s-a vorbit adesea ca ar fi cel mai sarac sat din Cluj. Are in fata bisericii un monument cu eroii din 1914, insa cei multi din rezistenta comunista nu au nici astazi. "Multi au murit impuscati. Daca aveau informatii ca acolo sint partizani, mergeau si in case si trageau. Trageau ca la nunta, chipurile aveau de-a face cu dusmanii poporului. Principalul inamic al partizanilor era un sef al securitatii pe nume Briceag. Ultimul executat in penitenciar a fost executat chiar in ziua in care m-am nascut, 7 noiembrie '59. Il chema Pop Ioan, ca pe tatal meu, si era din Gros, doua comune mai incolo", adauga acesta.

In numele bunicului

Dupa ani si ani, Vasile Pop a gasit datele bunicului sau in opisurile penitenciarului si astfel si-a dat seama in ce parte a cladirii a fost intemnitat. "Nu mi-a povestit niciodata prea multe cind eram copil. Suferea toata familia, venea des militia pe la noi pe acasa, insa eu atunci nu stiam de asta, am aflat mai tirziu. Am gasit ceva acte ca in 10 octombrie '55 l-au eliberat. In perioada revoltei din Ungaria si el a fost cautat... Nu au mai eliberat de atunci pe nimeni pina in '65. Venise un decret prin care au fost eliberati taranii analfabeti. Tortura era la ordinea zilei, ca sa mai spuna pe altii, cine mai stie, ce a mai fost. Cine sa fie acolo, ca erai singur...", puncteaza acesta cu amaraciune.

"M-a pirit cineva din sat"

Drama bunicului l-a ajuns din urma pe Vasile Pop nepotul. In 1989, era comandatul plutonului antiterorism Cluj si ii instruia pe militarii ce veneau sa-si satisfaca stagiul militar. "Dintr-o data, n-am mai fost secretar UTC la plutonul respectiv, desi aveam rezultate foarte bune la trageri, la instruirea celorlalti, aveam tot calificativ satisfacator. M-au facut sa inteleg ca ar fi mai bine sa trec de bunavoie in rezerva. Imi paruse rau. Mi s-a spus ca s-a facut o greseala, ca s-a descoperit... am zis ca nu stiam", spune Pop. A scapat din aceasta situatie in '89, o data cu Revolutia, moment din care, dupa cum precizeaza, "cariera mea a decurs in functie de rezultate, desi nu am dorit multe de la viata".

Regrete si nostalgii

De satul natal in prezent il leaga pe director mai mult amintirile. Parintii i s-au stins, iar gospodaria a ramas in paragina. "Vreau sa le refac crucile, e o traditie ca mortii sa se ingroape in gradina casei, ca sa nu iti vinzi parintii, sa nu ii instrainezi. Casa nu cred ca poate fi refacuta", explica Pop. Este necajit ca cele doua fiice nu se preocupa de istoria si traditiile familiei, ca "nu le intereseaza povestile astea, sint nemultumite de alte probleme". "Ma gindesc uneori la bunicul meu. I se zicea in sat Vasilie a Juvii – am vazut pe Internet ca e un nume ce provine din Orient. Imi pare sau ca nu am scris undeva ce ne mai povestea, am crezut ca le voi tine minte mereu. A murit cind am avut 19 ani, mi-a parut tare rau. A fost primul ce mi-a murit in familie, acum nu mai traiesc nici parintii. Era un sat mic, dar multi au ajuns departe de acolo, pictori, un aviator...", rememoreaza cu nostalgie directorul PRMSG.


Monitorul de Cluj : Penitenciarul din Gherla


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti