Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Firmele mici spun adio fondurilor europene
Lu 08 nov 2010 15:17:18 +0200


Firmele mici spun adio fondurilor europene
Cel puțin jumătate din IMM-urile cărora li s-au aprobat proiectele din bani UE sunt nevoite să renunțe la ele din cauza lipsei cofinanțării.

Cel puțin jumătate din IMM-urile cărora li s-au aprobat proiectele din bani UE sunt nevoite să renunțe la ele din cauza lipsei cofinanțării.

Circa jumătate din IMMurile cărora li s-a aprobat finanțarea nerambursabilă au renunțat la implementarea proiectelor. "Cererile de finanțare ale acestora fuseseră depuse în urmă cu doi ani sau, cel mai recent, anul trecut, când creditele erau mai iefine și se obțineau mai ușor“, explică Ovidiu Nicolescu, pre ședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), pentru revista Capital.

În schimb, Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători și consultant în domeniul fondurilor UE, spune că aproximativ 80% din companiile cărora le-a fost aprobată cererea de finanțare renunță la proiect din cauza dificultății de a asigura contribuția proprie la proiect.

Contracte reziliate pe bandă rulantă

Micii întreprinzători care estimaseră o creștere pentru produsele cuprinse în proiect s-au văzut nevoiți să-și revizuiască planurile. Pe de altă parte, dobânzile și comisioanele la creditele pentru cofinanțare au crescut simțitor, iar ei nu mai pot rambursa împrumutul. Există însă și firme mici dispuse să contracteze credite mai scumpe, dar băncile refuză să le împrumute.

"Rata de reziliere a contractelor de finanțare pentru proiectele destinate agriculturii și dezvoltării rurale este destul de mare. Este vorba despre trei-patru proiecte pe zi. Nu știu dacă cele mai multe contracte sunt reziliate de beneficiari sau de agenție, dar un lucru este clar: cine a depus un studiu de fezabilitate în 2008 trebuie neapărat să-l revizuiască. Condițiile sunt acum altele“, susține Felix Lucuțar, partener în cadrul companiei de consultanță Agriculture Capital and Engineering.

Președintele comisiei speciale pentru criză financiară, economică și socială din cadrul Parlamentului European (PE), Wolf Klinz, declara în cadrul unui interviu că nu este acceptabil ca băncile să refuze să acorde credite necesare cofinanțării proiectelor aprobate. "Dacă acele proiecte au fost bine construite și au fost aprobate, în condițiile în care criteriile europene sunt foarte riguroase, nu înțeleg de ce băncile refuză să se implice. Sigur, există o anumită reticență în acordarea creditelor, iar verificările trebuie făcute cu seriozitate, dar nu pot crede că regulile europene sunt mai puțin riguroase decât cele ale băncilor. Dacă UE este de acord să finanțeze acele proiecte, ce au băncile împotrivă?“, subliniază Klinz.

Europarlamentarul german, care și-a luat doctoratul în economie la Universitatea Economică din Viena, este de părere că, întrucât întreprinderile mici și mijlocii sunt motorul economiei, dar și cel mai afectate de refuzul băncilor de a acorda credite, guvernul de la București ar trebui să intervină și să deblocheze situația.

"Dacă UE este de acord să finanțeze aceste proiecte, ce au băncile împotrivă? Guvernul ar trebui să intervină să deblocheze situația.",
WOLF KLINZ, președinte al Comisiei Speciale pentru criză a PE


Sursa: EVZ.RO


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti