Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:4 iulie, de ieri pana azi : Extern
Vi 04 iul 2008 10:10:06 +0300


Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii : Extern
Extern : Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii reprezintă un simbol, nu un idol, semnificând ceva important ...

Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii reprezintă un simbol, nu un idol, semnificând ceva important, un act revoluționar și evolutiv, un exemplu concret pentru progresul umanității.

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii nord-americane ale Imperiului Colonial Britanic și-au declarat în mod oficial independența față de metropolă. Este vorba despre cel mai important act al "Revoluției Americane" (1775-1783). Declarația de Independență a reprezentat încununarea supremă și demnă a protestelor repetate ale reprezentanților regalității și guvernului britanic în aceste colonii. Promisiunile oficialilor britanici erau mereu încălcate, coloniștii erau tratați ca niște cetățeni de categoria a doua, ale căror petiții erau cel mai adesea ignorate. În plus, bunurile exploatate din colonii ajungeau în cea mai mare parte în metropolă. Actul nu a fost conceput ca fiind împotriva cetățenilor britanici, nici măcar împotriva Marii Britanii, fiind vorba doar de dorința unanimă a coloniștilor de a se organiza într-o administrație statală proprie, pe principii republicane și reformiste. Principiile Declarației erau iluministe, reformiste, promovând idealurile de libertate și democrație. Declarația de independență se dorea un act al demnității, al suveranității coloniștilor și era începutul configurării unui nou stat pe harta lumii: Statele Unite ale Americii. Declarația de independență a fost concepută de Thomas Jefferson. Dacă inițial acesta a inclus între prevederi și desființarea sclaviei, la momentul oficial din 4 iulie, această prevedere nu mai exista. Eradicarea acesteia avea să se producă mai târziu. Au fost, în realitate, mai multe etape, începând de la guvernarea lui George Washington, până la Abraham Lincoln. În mod neoficial, însă, sclavia, tangențială rasismului, avea să fie întâlnită și la începutul secolului XX. A urmat Războiul de Independență, al cărui punct decisiv l-a constituit victoria armatei coloniale de la Yorktown, în anul 1781. În același an a fost proclamată legea supremă "Articolele Confederației", actul constituțional al noului stat, aflat în vigoare și azi, cu numeroase amendamente aplicate de-a lungul timpului. Pacea de la Paris din anul 1783 a reprezentat recunoașterea internațională a unui nou stat, federativ, pe harta lumii: Statele Unite ale Americii. Dacă inițial a fost vorba despre o luptă pentru independență față de colonialism, în timp SUA și-au consolidat o putere colonială și o doctrină mondialistă, având o putere tot mai mare de influență pe plan internațional. De la 4 Iulie 1776 și până acum nu putem spune că democrația a cunoscut în Statele Unite ale Americii nici cea mai bună exprimare, nici cea mai bună evoluție. La o privire sumară, din acest punct de vedere, se situează înaintea SUA, de multă vreme, următoarele țări: Belgia, Olanda, Canada, Elveția, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Norvegia.

the_united_states_of_america_map.jpg

United States of America


Rămâne remarcabil, însă, faptul că un stat care a pornit de la zero, câștigându-și independența prin propriile forțe, s-a menținut în top, iar actualmente, chiar dacă are cea mai mare datorie externă, reușește să fie puterea economică și politică mondială numărul 1.


Sursa : Crisana


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii : Extern
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti