Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Targul educational a fost luat cu asalt
Mi 03 nov 2010 14:14:51 +0200


Targ educational Cluj Napoca
Tinerii au fost vinati ieri de universitatile straine

Cu gindul la salarii de mii de euro, circa 3.000 de tineri s-au inghesuit ieri la Casa de Cultura a Studentilor pentru a vedea ofertele de studiu ale universitatilor prezente la tirgul educational RIUF.

Foto Radu Padurean

Tinerii s-au imbulzit ieri pentru a vedea care sint ofertele de studiu ale universitatilor straine si care sint costurile de scolarizare
Prima editie a tirgului RIUF (Romanian International University Fair) desfasurata la Cluj-Napoca a adus in fata tinerilor institutii de invatamint din 13 tari dornice sa ii atraga pe studentii romani in programele lor de studii.
Tinerii au luat cu asalt ieri Casa de Cultura a Studentilor pentru a se interesa de oferta educationala a celor 30 de universitati din Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Spania, Suedia, Elvetia, Olanda, Marea Britanie sau SUA. Nu doar clujenii au vizitat tirgul, ci si elevi din alte judete, veniti „cu clasa“ cu ocazia acestui eveniment. La manifestare a fost prezent si Edmundo, un serviciu gratuit de consiliere pentru admitere la universitati din strainatate.
„Au venit pina in jurul amiezii peste 1.500 de tineri, dar sigur vor veni si mai multi mai tirziu, multi dintre liceeni sint inca la scoala, dar pina la final ne asteptam undeva la 3.000-3.500 de vizitatori. Tinerii sint foarte interesati de acest tirg, mai ales ca e o alternativa la ce ofera statul roman in ceea ce priveste studiile universitare si post-universitare. Am decis sa facem in acest an o editie a tirgului si la Cluj-Napoca tocmai pentru ca la editiile precedente din Bucuresti veneau foarte multi tineri din Cluj, Oradea sau Deva si atunci ne-am gindit sa venim noi in intimpinarea lor“, a explicat Andrei Hanganu, PR & Marketing Manager al grupului Educativa, organizatorul evenimentului.

Tinerii din Bucuresti, mai bine informati decit cei din Cluj

Printre universitatile care au fost prezente ieri la Cluj-Napoca se numara University of Liège (Belgia), The University of Sheffield (Marea Britanie), Tilburg University (Olanda), Central European University (Ungaria), Hotel and Turism Management Institute (Elvetia) si multe altele.
„Au venit destul de multi tineri sa se informeze despre oferta noastra educationala, dar majoritatea dintre ei nu-si permit sa plateasca taxele de scolarizare si de aceea sint reticenti in a aplica la unul din programele noastre. Tinerii din Bucuresti, comparativ cu cei din Cluj, sint mult mai bine informati, poate si pentru ca acolo se organizeaza in mod frecvent astfel de tirguri si li se prezinta foarte des in scoli oportunitatile de studiu in strainatate, poate si acesta este unul din motivele pentru care cei mai multi care aplica la studii sint din Capitala“, a explicat Dana Danilescu International Officer la City College of The University of Sheffield.

Oferte exista, problema sint banii de buzunar

In timpul tirgului, la Casa de Cultura au avut loc pe parcursul intregii zile prezentari unde vizitatorii au putut afla mai multe detalii despre posibilitatile de finantare a studiilor in SUA si despre studiul in strainatate.
„Ideea tirgului este una foarte buna, dar in majoritatea programelor oferite se pune mult accent pe partea de studiu si mai putin pe partea de burse. Pentru cei fara nici un fel de posibilitati nu prea sint oferte. Cred ca o sa raminem tot la universitatile din tara“, a spus Ghior Nicolae, absolvent de liceu.
Durata tirgului i-a nemultumit pe cei mai multi dintre vizitatori, care au explicat ca ar fi fost mult mai bine daca ar fi fost extins pe mai multe zile. „E bine ca se organizeaza un astfel de tirg, dar ar fi trebuit sa existe mai multe persoane care sa dea informatii si ar fi trebuit sa tina mai mult, ca sa ai timp sa te gindesti, sa ai posibilitatea sa revii daca mai ai intrebari“, a spus Oana Crisan, studenta.
Foarte multi dintre tinerii prezenti ieri la Casa de Cultura au venit din alte orase din Ardeal, special pentru acest tirg. „E bine ca s-a organizat la Cluj, dar ar fi fost bine daca s-ar fi organizat un astfel de tirg si in Oradea, sa nu fim nevoiti sa venim tocmai de acolo pentru aceste informatii. Ne-ar fi placut sa fie prezentate mai multe universitati dintr-o anumita tara. O sa aplicam la o universitate din Danemarca, din ceea ce ne-au explicat cei de la tirg este usor sa fii acceptat, studiile sint gratis, dar va trebui sa ne cautam singuri un loc de munca, ca sa ne putem descurca sa ne platim chiria si cheltuielile“, a spus Cristina Barnut, eleva in clasa a XII-a.


Sursa: Monitorulcj.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti