Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Gradina Botanica isi asteapta vizitatorii : Cluj Napoca
Ma 13 mai 2008 12:15:12 +0300


Gradina Botanica Cluj Napoca
Cluj Napoca : O oaza de verdeata in mijlocul Clujului

Gradina Botanica ofera in aceasta perioada un adevarat spectacol al lalelelor. Aceste flori sunt cele care fac deschiderea sezonului de primavara si, desi ploaia a udat orasul destul de des in ultimele saptamini, lalelele inca asteapta cit mai multi impatimiti ai naturii.

gradina_botanica_cluj_napoca_2.jpg

Gradina Botanica Cluj Napoca


File de poveste


Trec in fiecare zi prin fata Gradinii Botanice. De cele mai multe ori trec grabita, fara sa intorc capul. Insa de cind anotimpul verde pare sa-si fi reintrat in drepturi – in sfirsit – nu mai pot trece indiferenta la privelistea pe care Gradina Botanica o ofera inca de la intrare. Nici nu intru bine si imaginea lalelelor multicolore ma vrajeste. Pe alee, mai incolo, ma intimpina domnul Micle, director onorific al Gradinii Botanice. Printre straturile de lalele, panselute si magnolii domnul Micle isi incepe povestea oprindu-se din cind in cind sa imi arate cite un arbust inflorit si sa-mi spuna povestea lui. Cercetator principal I, Doctor in Biologie, domnul Felician Micle este cel mai vechi angajat al Gradinii Botanice; de 52 de ani incoace, interlocutorul meu isi petrece zilele printre plantele Gradinii Botanice, fiind timp de 10 ani si director al Gradinii. De anul trecut, insa, domnul profesor Vasile Cristea este cel care ocupa scaunul de director.

gradina_botanica_cluj_napoca_3.jpg

Gradina Botanica Cluj NapocaGradina Botanica, infiintata in 1920 de catre profesorul Alexandru Borza, al carui bust da binete fiecarui vizitator al Gradinii, este o institutie a Universitatii „Babes-Bolyai“, se intinde pe o suprafata de 14 ha ce delimiteaza un teren variat si accidentat, perfect pentru cultivarea plantelor din toate colturile lumii. In primul rind, Gradina serveste scopurilor stiintifice – este o institutie didactica pentru studentii biologi si o institutie de cercetare stiintifica. Prin urmare, Gradina Botanica serveste diferitelor studii in ceea ce priveste asociatiile de plante, bolile plantelor, germinatia semintelor, conservarea fitodiversitatii in Transilvania – plantele rare si amenintate de disparitie. Un al doilea scop al Gradinii este acela de educatie a publicului, de sensibilizare prin diferite metode, de la accesul publicului in Gradina pina la conferinte organizate, articole in presa, DVD-uri.

gradina_botanica_cluj_napoca_4.jpg

Gradina Botanica Cluj NapocaPlante de peste tot


Gradina Botanica este impartita in mai multe sectoare – de la intrare pina la serele mici se intinde sectorul decorativ cu plante ornamentale de origine autohtona si internationala. Acest sector iti schimba aspectul in functie de sezon, insa primavara in Gradina Botanica este un paradis al lalelelor, al zambilelor, al panselutelor, al magnoliilor si al primelor flori alpine de pe stincarii. Domnul Micle vorbeste cu o licarire in ochi despre Gradina Botanica pe timpul primaverii si despre botanica in general, care, spune dinsul, „merge impreuna cu poezia“. Urmeaza un alt sector – cel geografic, in care plantele sunt aranjate dupa zona de unde provin. Se pot admira plante japoneze, arbusti asiatici, plante din Caucaz, din Himalaya, din gradina romana. In sectorul geografic este amenajata si o subsectie dedicata florei romanesti, grupata in functie de marile regiuni: flora din Transilvania, flora dunelor maritime, flora Banatului, a Carpatilor. In al treilea sector, cel sistematic, plantele sunt grupate pe familii, ca intr-un arbore genealogic. In ultimul sector, cel economic, sunt cultivate plantele medicinale si cele cu valoare economica: alimentare, textile, tinctoriale – cele care dau coloranti naturali, melifere – favoritele albinelor.

gradina_botanica_cluj_napoca_6.jpg

Gradina Botanica Cluj Napoca
Gradina Botanica intretine relatii de schimb al materialului vegetal cu institutii similare din aproximativ 80 de tari ale lumii. Domnul Micle imi arata, in unul dintre birouri, citeva rafturi pline cu plicuri in care se pastreaza semintele. Pe birou, din multitudinea de plicuri cu seminte cu destinatiile gata imprimate, mi-au picat ochii pe unul pe care scria: Letonia. Nu m-am gindit niciodata ca o anume planta dintr-o gradina botanica din Letonia si-a inceput viata tocmai aici, la Cluj. Dupa spusele domnului Micle, anual se trimit aproximativ 6.000 de probe vegetale in toate partile lumii. Gradina Botanica din Cluj are deja toate serele pline, fapt pentru care mai primeste doar in jur de 1.500 de probe de la alte institutii.

O floare eleganta


Laleaua este o planta bulboasa, originara din Asia Mica. In Europa a fost cultivata pentru prima data in Turcia, iar in secolul al XVII-lea a ajuns in Olanda, unde, datorita conditiilor climatice prielnice, au inceput sa apara noi soiuri. La origine, laleaua era o floare galbena, insa, in urma experimentelor gradinarilor si ulterior ale cercetatorilor, s-a ajuns astazi la aproximativ 5.000 de soiuri. In Gradina Botanica din Cluj se pot admira 90 de soiuri de lalele. Numele acestora sunt dintre cele mai variate: Negrita, West Point, Queen of Saaba, Gavota – numele unui dans, Texas Flame. Fiecare dintre aceste nume are propria poveste. Personalitati din lumea larga care au poposit la Cluj, de la actori precum Jack Lemmon sau Shirley MacLaine, la nume sonore din lumea politica, stiintifica si culturala, turistii straini si mai ales tinerii indragostiti sunt clientii casei in perioada lalelelor. Se spune ca laleaua este simbolul armoniei in viata sentimentala si al vietii fericite. Pe linga marea de lalele de toate culorile si nuantele, vizitatorii mai pot admira in aceasta perioada: merii, gutuii si prunii japonezi, „ploaia de aur“, calinul coreean, magnoliile, panselutele si zambilele.


Monitorul de Cluj : Cluj Napoca


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Gradina Botanica Cluj Napoca
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti