Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Dezvoltarea economica a Clujului, dezbatuta de specialisti: Cluj Napoca
Jo 04 nov 2010 15:17:48 +0200


Dezvoltarea economica a Clujului
Cluj Napoca: Potentialul de dezvoltare al Clujului, in analiza pentru noul PUG

Specialistii care lucreaza la PUG au analizat mai multe puncte posibile de dezvoltare economica a Clujului, structurate pe categorii de servicii, logistica, productie sau comert.

Foto Radu Padurean

Specialistii care lucreaza la PUG spun ca ar trebui evitata aparitia oportunitatilor conjuncturale de dezvoltare, care imping unele functiuni in afara orasului
Dezvoltarea economica a municipiului a reprezentat tema dezbaterii publice organizate ieri la sediul Primariei, in cadrul Planului Urbanistic General (PUG).
„Vrem sa facem o analiza a situatiei economice actuale, avind dorinta de a identifica un potential de dezvoltare al orasului. Vrem sa oferim o situatie bine ancorata in realitate. Dezvoltarea economica a Clujului a fost structurata pe sectoare secundare de productie si tertiare privind comertul. In vechiul PUG nu s-a prevazut rolul extrem de important de motor al economiei al invatamintului clujean. Trebuie sa ne asiguram ca orasul si zona metropolitana au sanse optime de dezvoltare prin rezervele de teren pe care le avem“, a spus primarul Sorin Apostu la inceputul dezbaterii de ieri. Edilul a mai subliniat ca a avut o intilnire cu reprezentantii universitatilor clujene in urma careia a reiesit nevoia acuta de realizare a unui campus universitar „in adevaratul sens al cuvintului“.

Se cauta noi zone de dezvoltare

Potentialul de dezvoltare al orasului a fost scos in evidenta si de seful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda. „Rolul PUG-ului este sa gaseasca zonele de dezvoltare, sa le faca cunoscute, sa gaseasca o vocatie pentru anumite zone si sa ofere niste cadre de reglementare mai directe si mai riguroase. Cred ca orasul are un enorm potential de dezvoltare in interiorul teritoriului sau constituit“, a explicat Borda. Clujul ar urma sa fie dezvoltat de-a lungul caii ferate si a vaii Somesului.
Specialistii care lucreaza la PUG au analizat mai multe posibile puncte de dezvoltare economica a Clujului, structurate pe categorii de servicii, logistica, productie sau comert. Acestia au mai mentionat ca se doreste evitarea aparitiei oportunitatilor conjuncturale de dezvoltare, care imping unele functiuni in locatii improprii sau chiar in afara orasului. „Ce se va intimpla cu culoarul industrial actual? Sint citeva sute de hectare cu un potential extraordinar“, a intrebat arhitectul Ionel Vitoc. Adrian Borda a explicat, in acest context, ca dezoltarea economica a orasului trebuie sa produca o dezvoltare integrata. „Clujul are nevoie de mai mult continut urban, nu periferic. Teritoriile de la nord de Clujana si de la nord de calea ferata trebuie sa faca obiectul unei negocieri intre autoritatile locale si proprietari cu scopul de stabilire a profilului functional. In urma acestor negocieri trebuie sa reiasa un masterplan, apoi a unui PUZ cu elementele de reglementare rezultate“, a aratat seful de proiect al PUG.
Urmatoarea dezbatere publica pe marginea PUG-ului va viza zona centrului si cea protejata.


Sursa: MonitorulCj.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti