Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Hajduszoboszlo, Clujul in vacanta : Stiri Cluj
Lu 05 mai 2008 15:13:05 +0300


Hajduszoboszlo, Clujul in vacanta : Stiri Cluj
Stiri Cluj : O mare de masini cu numere de Cluj, un strand cum n-a vazut Ardealul, plus infinite oaze de liniste si de ospitalitate.

O mare de masini cu numere de Cluj, un strand cum n-a vazut Ardealul, plus infinite oaze de liniste si de ospitalitate. Fara palmieri cu radacini electorale, fara terase de fite si fara manele la maxim, Hajduszoboszlo, o micuta statiune la 90 de kilometri de granita cu Ungaria, a devenit, in ultimii ani, sinonimul vacantei perfecte pentru mii de clujeni.

1 Mai fara fum de mici


E un aer de fronda in atitudinea cu care Robi intimpina blitul aparatului de fotografiat. Un tip simpatic, la 34 de ani, generatia rockerilor convertiti la chelie dupa insuratoare. In spatele cheliei si a zimbetului de turist savant – un ansamblu de clopote despre care n-ar putea sa-ti spuna prea multe, pentru ca toate explicatiile sint exclusiv in maghiara. In fata, sotia, o bruneta sic, cu ochi albastri deschizindu-se vesel dindaratul obiectivului camerei foto. Robi – consultant la o firma importanta din Zorilor, Iulia – profesoara de liceu, si fetita lor, Sonia – 3 anisori sint la primul sejur in Hajduszoboszlo. Se vede asta din frenezia cu care imortalizeaza fiecare petec de culoare si de bun-gust din statiune. Ca si cum totul s-ar intimpla in Romania si le-ar fi, cumva, frica nu cumva sa fie vorba despre o magie ce are sa dispara definitiv in citeva ore.
Sint doar una dintre familiile clujene care au invadat si in acest an Ungaria in perioada dintre vacanta de Paste si „liberele“ de 1 Mai. „Am fost mare fan Felix in facultate. Nu era an sa nu o taiem cu gasca de la Cluj «la o baie»! Acolo m-am si cunoscut cu Iulia... Nu sint vreun fitos, dar cind vezi ca nu se schimba nimic de atita amar de ani cauti altceva. Ca student mai suportai conditiile alea, dar nu vreau ca fiica mea sa invete ca distractie inseamna sa inghiti tupeul unor chelneri, sa asculti manelele date la maxim ale vecinului de camera si sa inhalezi in nestire fum de mici“, se defuleaza Robi. Prietenii de familie care ii insotesc, un cuplu cu doi copii pina in 5 ani, ii tin isonul cu Robi. „Am fost si anul trecut si ne-a placut. Am insistat sa vina si Robi cu Iulia. E altceva: e relaxare, esti tratat ca orice turist strain, strandul e demential, nu-ti vine sa mai pleci de acolo, iar preturile sint mai bune decit in statiunile de la noi, pe cind conditiile nu se compara“, vin argumentele, servite la dublu mixt. Zecile de masini cu numar de CJ aliniate in fiecare parcare din statiune dau greutate cuvintelor celor doua familii clujene.

04_aquapark2_mare_______1_969_20080505151210_780.jpg

Hajduszoboszlo Aquapark


Bobgulyas, Borsodi, Arany Aszok...

Hajduszoboszlo a devenit cunoscut turistilor clujeni de citiva ani, dupa ce mai multi tur operatori au inclus destinatia in oferta lor si au facut primii pasi pentru cresterea notorietatii statiunii. Cei mai multi dintre clujenii care au ales statiunea in acest an au mers, insa, pe cont propriu, fie facindu-si rezervare la persoane fizice din localitate cu ajutorul unor prieteni maghiari cu relatii, fie optind la fata locului pentru una dintre cochetele „penzio“ disponibile. Cum multe pensiuni sint neacreditate din pricina fiscalitatii, mica intelegere cu gazdele duce la preturi de 10 euro per turist adult pe noapte. Conditii de hotel de trei stele: curatenie, liniste, garaj pentru masina si un DigiTV, nu cumva sa pierzi stirile cu criza biliara a lui Boc sau meciurile lui „U“ si CFR din Liga 1.
Preturile la terasele intinse elegant pe pietonalele din Hajduszoboszlo nu sint nici pe departe atit de condimentate precum bobgulyas-ul traditional unguresc. O portie uriasa de supa gulas nu trece de 600 de forinti (ceva mai putin de 10 RON), iar un „felul 2“ picant, care cere automat o bere Borsodi sau un Arany Aszok, gasesti la 1.200-1.400 de forinti. In fine, „distractia“ vine la strand, unde nota finala, contabilizata de un ceas magnetic pe care il primesti la „Bun venit“, depinde de poftele dintre balaceli si incepe de la 1.000 de forinti, taxa pentru accesul in complex.
Terasele si majoritatea barurilor se inchid in jur de 10 seara, iar distractia se muta, invariabil, in pensiuni, la un vin bun de-al locului sau la o bere de la ABC. Cum viata de noapte nu e deloc spectaculoasa, statiunea e recomandata mai cu seama familiilor tinere cu copii mici. Pentru tinerii veniti cu masina proprie, „Hajdu“ reprezinta, insa, „cartierul general“ pentru iesiri catre locuri mai interesante precum Debrecen, Gyula sau Budapesta. Fara a se putea lauda cu exotismul unor destinatii din Grecia sau Antalya, nici cu „glamour“-ul locatiilor de pe litoralul romanesc la care tinjesc bucurestenii inghesuiti ca sardelele pe Autostrada Soarelui, Hajduszoboszlo detine exact ceea ce-i lipseste turismului romanesc pentru a avea succes: curatenie, seriozitate si servicii de calitate. Numai pentru atit si tot merita sa mergi 100 de kilometri in plus.

Cluj – Hajduszoboszlo, in 4 ore si ceva


Fie ca utilizati un sistem de navigare prin GPS sau o simpla harta a Ungariei, statiunea balneoclimaterica Hajduszoboszlo e la fel de usor de gasit. Ajuta foarte mult indicatoarele verzi care te intimpina imediat ce ai trecut granita pe la Bors-Oradea. Cei 150 de kilometri de la Cluj pina la iesirea din tara par o infinitate de curbe printre dealuri si munti care ascund drumul, marcat anemic cu dungi albe. In Ungaria, lucrurile se schimba radical. Sate si comune pe care drumurile nationale nu le brazdeaza de-a curmezisul, indicatoare mai dese ca pomii de pe margine si cu marcaje rutiere care nu te lasa sa gresesti incadrarea in banda. Viteza e un alt atu al drumurilor vecinilor occidentali, avind in vedere ca sint drepte si cu foarte putine curbe. Din aceasta cauza, soferii circula pe mai toate soselele nationale cam ca pe autostrada. La drum lung, acest lucru se transforma rapid intr-un dezavantaj, in conditiile in care singurele privelisti pe care le admiri de la geamul masinii sint cimpiile de rapita si domnisoarele imbracate sumar care isi ofera serviciile in parcarile de TIR-uri. Chiar si asa, drumul catre Hajduszoboszlo se parcurge usor. Sint doar doua bifurcatii importante care trebuie tinute minte, prima la Berettyoujfalu, unde se urmareste directia Dereckse, iar de acolo se coteste la stinga catre Hajduszovat. De aici, inca 8 kilometri si ajungi la „Baile Felix“ ale vecinilor maghiari.

Debrecen


Pentru cei care se plictisesc de tolanitul la soare, scufundatul in apa sau pelerinajul de pe aleile din Hajduszoboszlo in cautarea celui mai potrivit restaurant, Debrecen vine cu alternative pentru petrecerea timpului liber. Aflat la doar 22 de kilometri de statiune, Debrecenul ascunde un bulevard pietonal de invidiat, cu multe terase de vara sub coroane dese de copaci. Simplu si frumos sint cele doua cuvinte de ordine care intregesc tabloul unui oras cu adevarat european.

Gyula


La aproximativ 100 de kilometri sud de Hajduszoboszlo, Gyula reprezinta un reper pentru cei ce iubesc frumusetile ascunse cu dibacie. Cetatea lui Iancu de Hunedoara este si astazi in picioare si strajuieste falnic intrarea in strandul din localitate. Putin mai departe se intinde pietonala care nu lasa trecatorul sa se plictiseasca. In ce priveste mincarea buna pe bani putini, Gyula reprezinta alegerea perfecta. Una dintre terasele de pe malul piriielor din Gyula va va satisface cu siguranta.

Budapesta


Budapesta reprezinta perla coroanei turismului vecinilor. La fel ca in oricare alta capitala europeana care se respecta, istoria se imbina perfect cu zonele comerciale, spre deliciul calatorului, care nu poate sa mai domoleasca blitzul aparatului de fotografiat. Cetatea Buda sau faleza Dunarii cu cladirea Parlamentului, podurile de peste Dunare sau piatetele de pe pietonale sint doar citeva dintre locatiile care nu trebuie ratate. Aceasta fara a mai mentiona galeriile comerciale.


Monitorul de Cluj


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Hajduszoboszlo, Clujul in vacanta : Stiri Cluj
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti