Știri locale pentru Cluj-Napoca
CLUJ-NAPOCA ONLINE
Informatii despre Cluj-Napoca și jud. Cluj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Drama unui clujean, subiectul unui roman lansat la Torino : Judetul Cluj
Ma 13 mai 2008 12:19:04 +0300


Gennaro Ciancio
Judetul Cluj : Un italian de la Cluj a participat la Tirgul de Carte din Torino

Drama clujeanului Alexandru Silivasan, a fost prezentata de curind la Torino. Italianul Gennaro Ciancio, stabilit la Cluj, si-a lansat cartea „In numele legii“, in care a incercat sa prezinte Romania in alta lumina.

„Nu ma consider scriitor“


Gennaro Ciancio (stinga) si-a lansat cartea "In numele legii" la Tirgul de Carte de la Torino
Un roman publicat in doua limbi, romana si italiana, s-a lansat la sfirsitul saptaminii trecute la Tirgul de Carte de la Torino. Romanul „In numele legii“ spune povestea trista a unui om de 60 de ani caruia justitia nu gaseste de cuviinta sa ii mai faca dreptate si il obliga fara nici o vina la ani grei de inchisoare. Eroul este clujeanul Alexandru Silivasan, fost presedinte al Cooperativei de Consum „Solidaritatea“, acuzat de luare de mita si incarcerat, dovedindu-se ulterior ca era nevinovat. Totul s-a petrecut in urma cu aproximativ 20 de ani, iar povestea este relatata de italianul Gennaro Ciancio, stabilit la Cluj de 11 ani. „Este modul meu de a injura justitia romana. Nu ma consider un scriitor. Am lucrat la aceasta carte timp de 2 ani, mi-a fost greu, dar am considerat ca este datoria mea sa aduc la lumina acest caz“, a declarat autorul. El a marturisit ca nu se simte tocmai „printre ai lui“ in mijlocul scriitorilor si artistilor prezenti la Tirgul de Carte de la Torino, unde si-a lansat volumul, la standul editurii „Armando Siciliano“, insa a sustinut cu elocventa in fata publicului cauza eroului sau.
Mai mult, el le-a luat apararea romanilor care lucreaza in Italia, si asta tocmai in Italia, la Torino, orasul foarte mediatizatei crime a lui Mailat, evenimentul care a intors societatea si mai ales lumea politica a Italiei impotriva imigrantilor romani. „Mesajul meu este ca romanii care lucreaza in strainatate ar trebui priviti ca niste oameni muncitori. Romania nu este o tara de infractori. Cred ca italienii ar trebui sa isi indrepte atentia catre modul in care si-au facut legislatia si la propriile probleme sociale. Aceste orori se intimpla si din cauza legilor prea blinde din Italia. In Romania nu se intimpla asa ceva pentru ca exista pedepse mai aspre“, considera Gennaro Ciancio.

Carte, politica si muzica

„Fiera Internazionale del Libro. Torino Lingotto Fiere“, cum se numeste unul din cele mai mari tirguri de carte din Europa, are loc de mai bine de 20 de ani in cea mai veche hala a uzinei unde se fabricau automobilele Fiat. Un spatiu imens care gazduieste anual standurile a peste 1.000 de participanti, edituri si librarii, distribuitori de carte online, muzica sau rechizite. Celebritati ale Italiei, de la scriitori la specialisti in diverse domenii, eseisti, politicieni sau vedete media sustin concomitent sute de conferinte, dezbateri si prezentari. Tirgul a gazduit vizita premierului Silvio Berlusconi, anuntul ministrului Justitiei ca a demarat actiuni de restrictionare a intrarii romanilor in Italia sau remarca unei vedete a televiziunii RAI ca Italia a avut parte de o „campanie electorala penibila“. Temuta demonstratie de simbata impotriva Israelului, cu ocazia careia fortele de ordine s-au asteptat la mari violente, a avut loc in apropiere. Pe linga publicatii, partipantii la tirg atrag atentia publicului si prin concertele organizate chiar la standuri. La editura care a lansat cartea lui Gennaro Ciancio a facut furori simbata cintaretul sicilian Franco Trincali, o adevarata legenda in Italia, recitalul sau reusind sa stringa la stand o adevarata comunitate de italieni originari din Sicilia. Sloganul din acest an al tirgului a fost „Ci salvera a Bellezza?“ – „Ne va salva frumusetea?“. Splendorile Italiei sint invocate acum pentru salvarea unei tari aflate in plina criza economica dupa impactul trecerii la moneda euro. Desi este prin excelenta un oras industrial, Torino impresioneaza mai ales prin verdeata opulenta care invadeaza orasul. Cladirile elegante sint construite in mare parte din caramida, cel mai eficient mijloc de a „contracara“ ceata. Pe strazi, oameni relaxati – cliseul din descrierile romanilor care trec granita – si o linistitoare politete generala. Pe o banca din centrul orasului, un cird de tigani romani beti, discutind aprins despre Maradona. Peste tot, vorbitul in romana atrage priviri de gheata. Distantele lungi sint atenuate de un sistem impecabil de transport, desi multe zone sint in santier, pentru ca orasul va avea in curind si metrou. Orice ai face in Torino, brandurile orasului ti se impun la tot pasul, de la catedralele maiestuoase la tirgul de carte, Umberto Eco, muzee, cladiri celebre, la Juventus Torino, Fiat sau traditia cinematografica, astfel incit, oricit ai vizita pleci cu credinta ca ai vazut mult prea putin.


Monitorul de Cluj : Judetul Cluj


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Drama unui clujean, subiectul unui roman lansat la Torino : Judetul Cluj
Curs valutar:
Alte stiri:Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti